Ailece yurt içi seyahatleriniz hangi yöne? Bodrum, Çeşme, Marmaris, Antalya dörtlüsünün dışına çıkmayı istiyor musunuz? Hem çocuklarınızın hem de muhtelemen sizin henüz ziyaret etmediğiniz her yönüyle zengin bir alternatif peşindeyseniz buyrun Mersin’e. Burada ne ararsanız var.
Nasıl Gitmeli
Mersin’e Adana Havalimanı’na uçarak ulaşabilirsiniz. Turna.com size en uygun uçuş zamanlarını ve bilet fiyatlarını gösterebilir. Buradan şehre ulaşmanız bir saat kadar sürüyor.
Adana’ya inmeden doğrudan karayolunu tercih ederseniz, İstanbul’dan Mersin’e 9 saat kadar süren otobüs seferinden size uygunu seçebilirsiniz. Havaalanı transferi yapan oteller olduğu gibi, inince araba kiralamak ve çevre gezilerine hızla girişmek de iyi bir fikir olabilir. Araba kiralamak için Otorento’yu deneyebilirsiniz: otorento.com.tr
Ne kadar Kalmalı
Tarsus’tan başlayıp Silifke’ye kadar uzanacaksanız en az dört gece ayırmalısınız. Mersin şehir merkezi de çevresi de sürprizlerle dolu. Özellikle tarihin derinliklerine girmek isteyen aileler için burası bir cennet! Kilikya Antik Bölgesi’den geride kalan etkileyici antik kentler, dağlardan denize inen kumsallar bir başlangıç. Mağaralar, Cennet-Cehennem Obrukları gibi doğanın cömert davranarak bölgeye sunduğu güzellikler ve Akdeniz kıyısındaki tüm buluşma noktaları şehrin cazibesini arttırıyor.
Mutlaka Görülmeli
Mersin ve çevresi tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Geçmişten gelen bu kültürü ve ve farklı inançlardan insanların hoşgörü içinde yaşayabilmesi günümüze kadar ulaşmış. Bunlar şehrin ne kadar özel olduğunun göstergelerinden bir kaçı.
Şehir merkezindeki gezinize Atatürk Caddesi’den başlayın. Buraya adını veren yer de Mersin’in en önemli caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi üzerinde 1992’de açılan Atatürk Evi ve Müzesi’ni göreceksiniz. Atatürk Mersin’i sekiz kez ziyaret etmiş, müzede fotoğraflar ve belgelerin yanı sıra, Atatürk’ün Anıtkabir müzesinden gelen 22 adet kişisel eşyası da sergileniyor.
Bir sonraki durağınız Latin İtalyan Katolik Kilisesi. Tarihi 1853’e dayanan kilisenin Çan Kulesi, saat kulesine dönüştürülmüş. Otuz yıl kadar çalışmayan saat bir kaç yıl önce Istanbul’dan gelen saat ustasının elinden geçerek yeniden çalışmaya başlamış. Sade ve zarif kilisenin bir de okulu bulunuyor. Mersin’in her yerinde olduğu gibi burada da palmiyenin tatlı gölgesi sizinle birlikte.
Hem kafesinde serin bir şeyler içmek hem de sanat molası için İçel Sanat Klubü’nün yolunu tutun. Sergilerin yanı sıra, klübün ören yerlerine zaman zaman düzenlediği geziler de oluyor.
Biz şanslıydık ve onlar sayesinde Mersin’in zenginliklerinin bir kısmını daha detaylı öğrenme fırsatı yakaladık. Seyahat planınızı oluştururken onları da takip edin (icelsanatkulubu.com).
Hemen yakınındaki Mersin Devlet Resim Heykel Müzesi ve Galerisi de bir ziyaretinizi hak ediyor, uğramanızı tavsiye ederim.
Mersin tarihi kasaplar çarşısı yolunuzun üzerinde. Et yemekleri üzerine dayalı mutfağın kaynağından geçerek turunuza devam edebilirsiniz. Bizim yolumuza buranın yerlisi minik Volkan çıktı, yolumuz daha da renklendi.
Eğer balık molası vermek isterseniz, hemen yakınınızdaki Balıkçı Yaşar’a bir uğrayın derim. En taze barbunu burada bulabilirsiniz.
Yolunuz sizi Ulu Camii ve Ulu Çarşı’ya doğru götürecek. Minik bir fotoğraf molası verin. Açıkanlar için iştah açıcı kokular ise hemen camiinin önüne kurulu alandan geliyor.
Burada ıspanaklı, peynirli, patatesli sıkma börek açan teyzeler hemen pişirip size veriyorlar. Gözlemeden biraz kalın ve oldukça lezzetli.Sıkma börek üzerine kahve molası vermek için Arabağa’ya uğrayabilirsiniz. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Girit’ten mübadele ile gelen Uçar ailesinin üç kuşaktır başında olduğu markanın kahveleri kendi özgü lezzetiyle Mersin’de tadılması gerekenlerden.
Mersin çevresiyle birlikte 321 kilometrelik bir sahil şeridine sahip. Sahil bölgesini boydan boya göğe doğru uzanan palmiyeler süslüyor.
Şehrin kalbindeki sahil şeridinde görebilecekleriniz arasında, Çamlıbel Balıkçı Barınağı ve ilerisinde şehrin şık ve nezih bölümlerinden Mersin Marina bulunuyor.
Buraya demirlemiş teknelerin yanı sıra, yeme içme alternatifleri, alışveriş ve funport adında çocuklar için de bir eğlence merkezi mevcut.
Mersin’e gelmişken uğramanızı tavsiye edeceğim bir diğer kilise de Aziz Mihail ve Cebrail Ortodoks Kilisesi olabilir. Bu Arap Ortadoks Kilisesi, Şam’da olan Antakya Patrikanesi’ne bağlı ancak savaş nedeniyle ruhani liderlerin bir kısmı artık Beyrut’ta bulunuyor. Bu kilisenin ruhani lideri İspir Coşkun Teymur, sosyal ve fen bilimleri eğitiminden sonra teoloji eğitimini almış. Kendisi misafirperverliğiyle buraya olan ziyaretinizden hoşnut ayrılmanızın nedenlerinden biri.
Mersin, Taşın Toprağın Antik Kent
Bulunuşu çok eskiye gitmiyor ama tarihi kesinlikle çok önemli. Yumuktepe Höyüğü dünyada tarımın ilk yapıldığı yerlerden biri. Burada bulunan yabani buğday, mercimek, bezelye ve orak ve benzeri taş aletler, tarımsal faliyetin Neolitik döneme uzandığının göstergesi.
Soli Pompeiopolis Antik Kenti ise geride kalan sütunlarıyla sizi selamlıyor. Buranın erken tarihiyle ilgili bilgi az olsa da bilinen önemli bir liman kenti olduğu. Mersin’in 11km kadar dışındaki antik kenti. Geçmişi MÖ I.yy’a dayanan kent M.S 525’te büyük bir deprem, VII.yy’da ise Arap akınına uğramış. XIX.yy başında burayı gören gezginler, bir amfitiyatro, nekropolis ve hamamın da olduğu görebilmişler ancak günümüzde sadece çok da belirgin olmayan kalıntıları bulunuyor.
Ne yemeli?
Havuçlu tatlı cezerye, lezzeti illeri ülkeleri aşmış tantuni, tadı damağınızda kalacak künefe, çöven otuyla sizi tanıştırıp bu nedir dedirtecek kerebiç Mersin’in sunduğu lezzetlerin başında yer alıyor.
Nerede Kalmalı?
Sahil şeridini tercih eden aileler için Sultaşa iyi bir seçenek. Beyazın hakim olduğu mimarisine palmiyeler ve keyifli bir bahçe eşlik ediyor. Otelin karşı tarafı deniz kıyısı, ister bu yönde kahvenizi yudumlayın ister havuzunda serinleyin size kalmış. Otel şehirdeki bir çok etkinlik ve davete de evsahipliği yapıyor (sultasaotel.com).
Şehir merkezinde aksiyonun ortasında olmak isteyen aileler için tartışmasız seçenek HostaPark. Odalar ferah, personel güleryüzlü. Alışverişin merkezinde olduğunuz gibi kısa bir yürüyüşle kendinizi sahile de atabiliyorsunuz (hostapark.com).
Özellikle fotoğraflara bayıldım. Harika bir yazı olmuş. Teşekkürler.
nazik yorumlarınız için çok teşekkürler.
Harika bir paylaşım ! Gözleme yapan teyzenin fotoğrafını çok sevdim
Fotoğraflar ile süslenmiş ve gayet başarılı bir makale olmuş. Elinize , emeğinize , kolunuza sağlık.