Soğuğu kapıda bırakın, size tropik bir teklifim var, uzaklara değil ama şaşırtıcı bir destinasyona, Konya’ya uzanma zamanı.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 2015’te hayata geçen Konya’ya renk katan bir proje. Dışardan baktığınızda devasa ve farklı mimarideki yapısıyla dikkatinizi çekiyor, içeri adım attığınızda renkleriyle büyülüyor.
3500m2lik gezi alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi içinde 1600m2lik serbest uçuş alanında rengarenk kelebekler kanat çırpıyor. Yirmiye yakın tür çeşidine sahip kelebeklerin yaklaşık sayısı ise 5000. Duyduğunuz kuş sesleri ise içeride rastlayabileceğiniz bahçenin misafiri papağanların sesleri.
Kelebekler Nereden Geliyor?
Kelebekler Kenya ve Filipinler’den geliyor. Türkiye’de çoğaltılması, üretilmesi ve kurutulduktan sonra satışı yasak.
Kelebekler Nasıl Besleniyor?
Kelebekler çiçek nektarı ve çürümüş meyvelerden zengin besin içeriği buluyor. Mesela kötü kokusuyla anımsayacağınız durian meyvesi onlar için gurme bir lezzet.
Kimileri hortumlarıyla rahatça besleniyor, kimileri ise dar bir ağız yapısı. Bu da ömürlerinin uzun mu kısa mı olabileceğinin belirleyicilerinden beri.
Kelebeklerin Yaşam Döngüsüne Şahit Olun
Birlikte uçuşan kelebekler gözünüze çarparsa bir kur anına şahit olmuş olabilirsiniz. Erkek kelebekler dişi kelebeklerin etrafında dönüyor, zıplamaya benzer hareketler yapıyor ve ilgisini çekmeye çalışıyor. Kurdan sonra çiftleşmeye giden yolda dişiler kendi türlerini seçiyor.
Ardından kelebekler yumurtalarını yapraklar üzerine bırakıyor. Her cinsin yumurtayı bırakmayı tercih ettiği bitki de farklı oluyor. Bu yumurtaların bırakılış şekli bazen üst üste bazen de yuvarlak çizerek olabiliyor, bu da türü belirleyen ayrıntılardan biri.
Bu yumurtalar larva dönemi denilen bildiğimiz tırtıla ardından da krizalit dönemi ardından gece kelebekleri güveye gündüz kelebekleri koza/pupaya dönüşüyor. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne de kelebekler bu dönemlerinde ulaşıyor. Bahçeyi gezerken siz de önce kelebekleri bu döneminde göreceksiniz. Sakın baş aşağı asılı bu kabukların önünden hızlı geçip gitmeyin, her an kozasından çıkmaya hazırlanan bir miniği görebilirsiniz. Uzmanlar sürekli gözlemliyor ve yapraklar üzerinde kanatlarını güçlendirip kurutabilmeleri için hazır olanlar kapalı mekandan alıyor.
Kendini hazır hissedenler de etrafınızda uçuyor. Bizim en sık karşımıza çıkan uçarken süzülüş şekliyle kağıt uçurtmaya da benzetilen Idea kelebeği oldu.
Gece ve Gündüz Kelebeklerini Tanıyın
Kelebekler gece ve gündüz kelebekleri olarak ayrılıyor. Gündüz kelebekleri hafif vücutları gün ışığında uçuşu seviyor. Gece kelebekleri ise aklınıza ilk gelenin aksine günlerini karanlık bir yerde geçirmiyor, aydınlıkta bir yaprak üzerinde dinlenirken görebiliyorsunuz. Sadece enerjilerini geceye saklıyorlar. Noktürnal hayvanlardan bilebileceğiniz gibi iyi koku alıyorlar.
En etkileyici türlerden bir diğeri ise uçarken değil dinlenirken gördüğümüz Atlas Güvesi.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, dünyanın en büyük gece kelebeği türüne de rahatlıkla görebileceğiniz bir yer. Kanatlarını açtığında uzunluğu 28cm’i bulabiliyor. Kanatlarının uç kısmı ilginç: Düşmanlarına olduğu yerde bir yılan varmış izlenimi verecek yılan başına benzer desenleri var. Bu güzel türün malesef ağız yapısının darlığı ömrünü yaklaşık bir haftayla kısıtlı kılıyor. Ama kelebek ömrü bir gün mü derseniz, hayır değil. Burada iki haftayla 110 gün arasında yaşayabilen kelebekler var.
Çocuklarınız benim çocuklarım gibi meraklıysa, dünyanın en uzağa uçabilen, en uzun uçabilen ve uzun yaşayan kelebeğini sorabilirler hazırlıklı olun: Monark ya da farklı bir deyişle kral kelebeği, bir yılda dört nesil olarak yaşıyor ve 4800 km yol kat ediyor. Meksika- Kanada arası göç yolculukları bir çok belgesele de konu olmuş ve gerçekten büyüleyici.
Türkiye’de yaşayan kelebekler bu bahçede olmamalarının nedeni ılıman iklimde yaşamaları. Bu da ömürlerinin daha kısa ve boyutlarının daha küçük olma nedenlerinden birini oluşturuyor.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde öğrendiğim ilginç şeylerden biri de kozadan çıkış süresiyle ilgili. 30 yıl kozada kalan ve altı deri değiştiren kelebekler varmış dünyada.
Canlı kelebeklerden sonra kelebek yaşam döngüsü adındaki müze alanını da mutlaka gezmelisiniz. Farklı türlerden kelebekler, özellikleri,davranışları ve yaşam alanlarıyla anlatılıyor.
Kelebek sınıflandırmasında ise farklı ailelerine ait kelebek türlerinin renkleriyle büyülenebilirsiniz. Çocukların ilgisini çekecek şeylerden biri de bu alandaki interaktif panolarda öğrendiklerini ve tahmin ettiklerini test etmek olabilir.
Bahçe içinde bir de farklı şekillerde dev yumurta şeklinde içinde tasarlanmış böcek köyü var. Böcek sinemasında ise kısa bir filmle böceklerin dünyasına adım atmanız mümkün.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne Nasıl Gidilir?
Konya Tropikal Kelebek Bahçesine bir gezi düşünüyorsanız, demiryolu, karayolu ve havayolu seçeneklerinden aileniz için uygun olanı seçebilirsiniz. Bana kalırsa çocuklar için en keyiflisi Eskişehir üzerinden tren yolculuğu olabilir. Havalalanı ve tren istasyonundan sonra 20 dakikada taksiyle ulaşmak mümkün.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, öğrenciler için giriş ücreti 5TL, yetişkinler içinse haftaiçi 7,5TL haftasonu ise 10TL. Aileler içinse paket fiyatlar öneriliyor. Pazartesi hariç her gün ziyarete açık.