Bahar dünyanın en güzel gezi mevsimi olmalı. Eğer siz de bir kaç günlüğüne baharın tadını çıkarmak için bir ailece bir gezi arayışı içindesiniz, Kapadokya harika bir alternatif olabilir. 

 Kapadokya’ya Neden Gitmeli?

Doğayla buluşmak, büyülü atmosferine tanık olmak için ailece burayı ziyaret etmelisiniz. Çocuğunuz mutlaka soracak, yanıtlamaya hazır olun: Peri bacaları günümüzdeki halini, Kapadokya’nın çevresindeki yanardağlardan püsküren lavların, milyonlarca yılda rüzgar ve akarsuların şekillendirmesine borçlu. İşin ilginç tarafı doğanın işi burada bitmiş değil, eski peri bacaları zamanla kaybolurken, yenileri de bir taraftan hala oluşuyor.

KAPADOKYA PERI BACALARI

x1

Kapadokya’da Nerelere Gitmeli?

Tarihi paleolitik döneme kadar uzanan bölge, Hititlerden Frigya’lılara, Pers’lerden Roma’lılara  çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla göreceğiniz doğa harikaları, tarihle müthiş bir sentez içinde. Burada bulunan bir çok yapının da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olması bu açıdan çok doğal.

8

Göreme Açık Hava Müzesi bunlardan birisi ve belki de en etkileyicisi. Baskıdan kaçan Hristiyanların yedinci  yüzyıl itibariyle sığındığı Göreme, bu sayede Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olmuş.

45

Peri bacaları arasında yaşam alanları, duvarlarındaki fresklerle her biri farklı bir hikayeyi anlatan kiliseler mutlaka gezilmeli.

43Küçükler için ders kitaplarından öğrenmenin ötesine geçip, yaşayarak öğrenmek bence en etkilisi. 

47

Elmadan çok yuvarlak dünyayı andıran freskiyle Elmalı Kilise, bölgenin en önemli figürlerinden Aziz George’un ejderhayı alt ederek prensesi kurtarışını anlatan freskleriyle  Yılanlı Kilise’nin hikayesi bilinerek buraları ziyaret etmelisiniz.

44Derinkuyu ise bölgede bulunan 36 yeraltı şehrinden en büyüğü. İçiçe geçmiş mağaralar, dar alçak tavanlı tüneller içinden geçerek yüzlerce yıl önce buralarda sürdürülen yaşama tanıklık etmenin mistik ve heyecan verici bir havası var. 

x3

Duvardaki deliklere, odaların yerleşimine bakın, ritüelleri anlamak için inceleyin. Bir kaç ay önce bölgede keşfedilen yeni yeraltı kilisesinden tam olarak neler çıkacağı belki net değil, ancak freskleriyle hikayesiyle tüm gezginlerin görmesi gereken yerlerden biri olacak gibi görünüyor. Derinkuyu dışında Kaymaklı yeraltı şehri de ziyaret edebilecekleriniz arasında.

1835Çömlekçilikle ünlü olan Avanos’ta ister çömlek alabilir, isterseniz kendiniz de yapmayı deneyebilirsiniz. Üzüm bağlarıyla ünlü bölgenin şaraplarını ise hem burada hem Kapadokya genelinde tatmanız mümkün.

36Çömlekten bahsetmişken testi kebabı da tatmanız gerekenler lezzetlerden. Sebzeler ve  etin testinin içine yerleştirilerek, ağzı hamurla kapatılıyor, iki saat kadar odun ya da meşe kömüründe pişiriliyor. En ilgi çekici yanı da yanar döner sunumu. Masanıza servis ederken alevler içinde geliyor ve testi ortadan bölünerek  yemeğiniz masanıza geliyor.

40Çocukların seveceği ve hayalgüçlerini besleyecek olan Devrent, bir diğer adıyla Hayal Vadisi güzel bir durak noktası. Deveye benzeyen peri bacası belki de en belirgini ama diğerlerini isimlendirmek size kalmış.

41 20Devrent yakınında Paşabağ’da durup hediyelik eşyalara bakabilir ve çayınızı yudumlayabilir, Zelve’ye ilerleyerek tırmanarak keşiflere devam edebilirsiniz.

37

Avanos tarafına geçince Kızılırmak kıyısında bir mola fena bir fikir değil. Mavi asma köprü üstüne asılmış asma kilitler ardında göreceğiniz nehir ve ördekler insanı dinlendiriyor.

38Baharda renklenen doğasıyla Ihlara Vadisi, hem yürüyüş hem de dinlence için vakit ayırmak istediğinizde mutlaka planınıza eklenmeli. Melendiz Çayı, vadi içinde taşlar içine oyulmuş kiliseler, ve biraz trekking yapabileceğiniz vadi, diğer görülecek yerlere 40 km kadar uzakta kalıyor, aklınızda olsun.

26Kapadokya’da günbatımını izlemek keyifli bir gelenek. Bunu en iyi yapabileceğiniz en iyi üç yer ise Kızılçukur, Uçhisar Kalesi ve Aşıklar Tepesi. Uçhisar Kalesi’ne tırmanmak isterseniz merdivenlerinden dolayı çok küçük çocukla biraz zorlanabilirsiniz, aklınızda bulunsun. Kapadokya’da görebileceğiniz bir diğer kale de Ortahisar Kalesi. Seyir tepelerinde duraklayıp manzaraya karşı fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz.

5Kapadokya’da Nerede Konaklamalı?

Kapadokya irili ufaklı özgün otellerle dolu. Peri bacalarını görmek kadar bir tanesinde uykuya dalmak hangi çocuğu heyecanlandırmaz ki? Siz de aynı fikirdeyseniz, Cappadocia Cave Suites’e doğru yol alın.

12Otel geniş bir avluya bakan, her biri birbirinden farklı mağara odalarla dolu. Zaten tarihiyle, doğasıyla, tüm gün geziler sırasında sizi çarpan Kapadokya, gece taşlara oyularak açılmış mağaralara inşa edilmiş odanızda büyülemeyi sürdürüyor.

15

16

Otele gitmeden önce odaları internet sayfasından inceleyip tercihinizi belirtebilirsiniz.Otelin çevre otellere fark yaratan tam üç adet peri bacası var ve siz bunlardan birinde konaklayabiliyorsunuz.

11

17Teraslı, bir kaç adımla iki kata yayılan, taştan oyuktan bir köşesinde kitap okumaya dalacağınız farklı oda tipleri mevcut. Malezya Kralı’nın konakladığı odayı tercih etmek isterseniz o da mümkün.  117 numaralı odanın eski sahibi olarak söyleyebilirim ki huzurlu bir uyku garanti. Bir çocuk için burada kalmak, bir masalın içine girmek gibi. Siz de çocuğunuzun hayallerini daha da renklendirecek hikayeler anlatmaya hazırlıklı olun.

13

Otelin spası da geziyle dolu uzun bir günün sonunda oldukça davetkar gelebilir.

Cappadocia Cave Suites’in restoranı Historia’nın zengin kahvaltısı, bolca yürümek ve keşfetmek üzere yola çıkacak ailelerin enerji kaynaklarından biri. Kahvaltının tadını açık havada ve manzara eşliğinde de çıkartmanız mümkün.

7

Otelin imkanları kadar servisi de ailece rahat etmeniz konusunda ön plana çıkıyor. Hem güleryüzlü, hem hızlı hem de çocuk dostu olduklarını söylemekte fayda var (cappadociacavesuites.com).

9Kapadokya’da Gitmişken..

Mutlaka balon turu yapmalısınız. Altı yaşının üzerindeki çocuklar da aileleriyle balona binebiliyor.

21

27

32

30

29

28

Sabah kalkmanın biraz zahmetli olduğunu kabul ediyorum, ancak tüm yorgunluğunuza değecek. Balonun içinde olmak kadar balonun hazırlanışını görmek, kendi balonunuzu beklerken diğer balonların yükselişini izlemek, gökyüzünde sessizliğin içinde süzülmek (balon pilotunun telsizinin sesi hariç!) ve Kapadokya’nın olağanüstü doğasını yukarıdan izlemek ailece hafızanıza kazınacak bir deneyim. 33

Bilmenizde fayda var: Balon turları hava koşullarına göre şekilleniyor, dolayısıyla ilk sabahınızda binmeyi deneyin, eğer hava müsade etmezse, bir sonraki gün için de opsiyonunuz olabilsin.

32

34

Fiyatları değişiyor ancak pazarlığınıza, döneme ve yoğunluğa göre kişi başı 100 euro’nun biraz altında olduğu söylenebilir.

Adrenalin meraklısı ailelerin hoşuna gidebilecek bir macera da ATV turu olabilir. On yaşından büyük çocuklarınız varsa, arkanıza oturabilir ve Göreme’de, Zelve’de keyifli bir tur atabilirsiniz. Fiyatlar saatlik kişi başı 70TL civarında.

22

Biz istemedik ama ilginizi çekerse, hemen her durak noktanızda deveye de binmeniz mümkün.

23Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

En yakın havalimanları Nevşehir ve Kayseri. Bir çok havayolunun Istanbul’dan direkt uçuşuyla uçabilir, ardından araç kiralayabilir ya da otelinizden transfer isteyebilirsiniz.

 

2 Yorum
  1. Kapadokya muhteşem bir coğrafya. Tadını çıkarmak için bir haftadan fazla kalmak gerek bence.

  2. Erhan Tatlici 9 sene önce

    medeniyetlerin beşiği Kapadokya ‘ya mutlaka gitmek o havayı solumak gerekli. Super bir anlatım olmuş teşekkürler

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

©[2015] gezgorkesfet.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?